Vil skal tage fantasien alvorligt - ikke mindst i folkeskolen
Vi ved, at fantasi ikke bare er leg. Det er evnen til at forestille sig noget, der ikke er der endnu. Det er det, man bruger, når man drømmer, skaber, forstår andre – og tror på en bedre fremtid. Alligevel er fantasien næsten fraværende i vores uddannelsessystem.
I folkeskolens formålsparagraf har der siden 1975 stået, at skolen skal støtte børns evne til at ‘udfolde deres fantasi’. Men hvordan gør vi egentlig det i praksis? Oftest slet ikke. Fantasi er i bedste fald noget man laver i dansktimen, hvis der er tid.
Derfor har vi stiftet ‘Foreningen for Fantasiens Fremme’ og her i gennem Fantasiministeriet, der vil arbejde for at fantasien får sin rette plads tilbage; I samfundet, i skolen og i os selv.
I Fantasiministeriet vil vi udvikle undervisningsmaterialer og lave forløb, hvor børn og unge træner deres forestillingsevne, empati og kreativitet. Fantasien skal være noget, vi tager alvorligt. Vi skal opmuntre den, værne om den, - den skal ikke være noget, man vokser fra.
“Fantasien skal være noget, vi tager alvorligt. Vi skal opmuntre den, værne om den, - den skal ikke være noget, man vokser fra. ”
I en tid med krig, klimaangst og algoritmisk ensretning har børn brug for mere end viden. De har brug for at kunne forestille sig, at noget kan være anderledes. Fantasi er en færdighed og en modstandskraft – og en forudsætning for trivsel.
Den 26. juni 2025 er det 50 år siden at fantasi kom ind i skolens formålsparagraf. Det er på tide, vi lever op til det. Fantasien skal ikke længere være velmenende hensigter uden praktisk forankring. Fantasien skal være noget man vokser op med, en færdighed man udvikler og får glæde af - som barn, som voksen, som individ, som borger og som en del af fællesskabet.