Hvad er fantasi?
Fantasi er menneskets evne til at skabe noget nyt i tanke og handling – noget, der rækker ud over den umiddelbare virkelighed og vores egne erfaringer. Fantasien hjælper os med at kombinere elementer på nye måder og forestille os idéer og løsninger, som endnu ikke findes.
Kant beskrev for næsten 250 år siden fantasi som en aktiv skabende kraft, der binder sanseindtryk og begreber sammen og åbner for at overskride det givne. Den amerikanske filosof og (post)moderne pædagogiks far John Dewey fremhævede, at fantasi forbinder det kendte med det mulige, og hjælper os til at tænke os ud af vante mønstre.
Fantasi gør os i stand til at forestille os det, der ikke er sket endnu – og det, der virker som noget fra en helt anden verden: en telefon med en skærm, man kan røre ved (før opfindelsen af Iphonen), en ny kropsdel som en kran i panden, eller et holdspil, hvor man scorer point ved at kaste en bold igennem en kurv.
Fantasi er både individuel og fælles – når vi bygger slotte af grene eller skaber verdener i Minecraft, vokser idéerne i samspillet med andre.
Fantasi og beslægtede evner
Fantasi bliver stærkest, når den arbejder sammen med andre evner: forestillingsevne, mentalisering, håb og kreativitet.
Forestillingsevne handler om at danne indre billeder af det, vi allerede har oplevet. Hvor forestillingsevnen er reproduktiv, er fantasi produktiv og nyskabende.
Mentalisering hjælper os med at forstå egne og andres tanker og følelser. Når fantasi kobles til mentalisering, opstår det, Ditte Winther-Lindqvist kalder moralsk fantasi – evnen til at forestille sig, hvordan vi kan handle godt i mødet med andre.
Håb er nært forbundet med fantasi. Fantasi giver os billeder af, hvad der kunne være muligt, mens håb giver os modet til at tro på, at det kan blive til virkelighed. Håb uden fantasi er blindt – fantasi uden håb er tomt.
Kreativitet er processen, hvor vi omsætter fantasien til noget konkret: et produkt, en løsning, et kunstnerisk udtryk. Fantasi bliver til praksis gennem kreativitet.
Fantasiens betydning i praksis
Fantasi er altså langt mere end leg og drømme. Det er en grundlæggende menneskelig evne, der giver os mulighed for at tænke nyt, handle empatisk og skabe håb om fremtiden. Den styrker børns og unges trivsel, relationer, skolelyst og kreativitet, fordi den åbner for at se nye muligheder og handle på dem.
I en tid, hvor algoritmer hiver i os fra alle sider, når vi er online, med en verden, der kræver både innovation og fællesskab, fordi klodens ressourcer forsvinder og alt for mange krige og konflikter fylder, er fantasi ikke en luksus – det er en nødvendighed.
Hvordan arbejder Fantasiministeriet med fantasi?
I Fantasiministeriet arbejder vi for at styrke børns og unges fantasi som drivkraft for trivsel, læring, skolelyst og fremtidssans. Vi udvikler materialer og forløb, der udfordrer dem til at forestille sig verdener og idéer, der endnu ikke findes, og vi kobler fantasien til virkelige problemstillinger, så idéer kan få betydning for både individ og fællesskab.
Se også artklen Sådan arbejder vi.